Under tisdagskvällen var 17 personer inbokade på ett chartrat flygplan till Afghanistan. När planet lyfte satt tio personer på flyget. Sex var asylsökande som fått avslag och utvisningsbeslut och tre var utvisade på grund av brott, skriver Dagens Nyheter. Den tionde, som fick vända i Kabul, var asylsökande som fått avslag och utvisningsbeslut, men vars ärende inte accepterades i Kabul.
Refugees Welcome Stockholms juristansvariga Karin Törnell var en av dem som kämpade för att stoppa utvisningarna till Afghanistan under gårdagen. I sin roll som asylrättsjurist ser hon en annan verklighet än den som kan kännas rätt för någon som beslutar i ett enskilt ärende på Migrationsverket.
– När man ser processen från den andra sidan, när man pratar med de panikslagna ungdomar som ska utvisas och deras gråtande medmänniskor, när man är det enda som står mellan dem och en enkel biljett till Kabul, då är det omöjligt att se det lika svart och vitt, skriver Karin Törnell.
– Afghanistan är inte ett tryggt land och det vi gör mot de vettskrämda kidsen som skickas dit med tvång är inte humant.
– De killar vars ärenden jag var involverad blev inte utvisade igår. Men när lättnaden över det börjar lägga sig finns en klump i magen kvar. Planet gick. Det har landat i Kabul. På planet satt människor. Vad händer dem nu? Klart står i alla fall att vi som samhälle utsatt dem för något vi kommer skämmas över när vi läser historieböckerna i framtiden.
948 människor har utvisats till Afghanistan under 2017, uppger Dagens Nyheter som refererar uppgifter från Migrationsverket.
78 har varit ensamkommande barn.
—
Läs Refugees Welcome Stockholms debattinlägg på Dagens Nyheters debattsida: Lagligt men omoraliskt utvisa unga till Afghanistan
Läs om Amnesty Internationals kritik mot utvisningarna till Afghanistan här